close
InstagramYoutube

Wykonywane zabiegi

Stomatologia dziecięca

Zasady zdrowego żywienia

ODŻYWIANIE A ROZWÓJ PRÓCHNICY U DZIECI

Dodatkowymi  czynnikami  wpływającymi  na  stan higieny  jamy  ustnej  są zbilansowana dieta i  regularne wizyty  kontrolne  u  stomatologa. Odżywianie wpływa nie tylko ogólnie -  na  cały  organizm,  ale i  na  stan uzębienia  warunkując prawidłową budowę zębów,  przyzębia, kości  szczęk,  mięśni i narządu  żucia. Miejscowo zalegając na zębach stwarza dogodne warunki do rozwoju próchnicy.

 


Na co należy zwrócić uwagę w diecie dziecka?


Nade wszystko pamiętaj, że szczególnie szkodliwe dla zębów jest karmienie malucha słodkimi papkami lub podawanie do picia słodkich soków oraz podjadanie między głównymi posiłkami!!!    Słodycze i soki podawaj po  posiłku i  zaraz  umyj  dziecku zęby (ma to jeszcze  te zaletę,  że po  porządnym  obiadku malec nie pochłonie dużej ilości słodkości :).

Jeśli  karmisz  piersią,  pamiętaj, że mleko matki  tak  samo powoduje  próchnice, jak  inne produkty  z zawartością węglowodanów!
Ogranicz  częstość  spożywania słodkich przekąsek  i słodkich napojów,  nie przesładzaj pożywienia. Bezpieczniejsze dla zębów jest zjedzenie jednorazowo słodyczy niż ich ciągłe „podjadanie”. Polecamy  wprowadzić sposób szwedzki – jedzenie przez dziecko słodyczy 1x w tygodniu np. w soboty. Przez cały tydzień dziecko zbiera słodycze do kolorowego pudełka i wybrany 1 dzień w tygodniu je zjada.

 


Zalecenia dietetyczne:


Zęby mleczne oraz nowo wyrżnięte zęby stałe wymagają specjalnej opieki, ponieważ ich szkliwo jest  nie w pełni dojrzałe. Trzeba o nie szczególnie dbać zwracając uwagę na dokładne szczotkowanie oraz odpowiednią dietę bogatą w wapń, witaminy D, A, C, oraz fluor.

 


Należy również:

  • unikać częstej  konsumpcji  soków,  napojów  owocowych gazowanych i  niegazowanych zawierających cukier; bezpieczniejsze dla zębów jest ich picie przez słomkę,
  • nocą podawać dziecku tylko czysta wodę (bez cukru!),
  • zniechęcać do ssania twardych cukierków i lizania lizaków powodujących długi kontakt cukru z zębami,
  • ograniczać próchnicotwórcze pożywienie do czasu posiłków głównych,
  • promować „bezcukrowe” słodycze.